Bastiaan van der Zalm (Rhoon 3-1-1923) emigreerde met zijn vrouw Martha Venema (Schiedam 25-12-1923) en twee zoons, Bastiaan (29-6-1948) en Allen (29-11-1950) naar Canada.

Arie van der Zalm, de vader van Bastiaan, en zijn vrouw kwamen in 1918, 1 dag na hun trouwen, met de boot naar Rotterdam, omdat Arie wist, dat er op de boerderij van Hannes Leeuwenburg aan de Essendijk een boerenknecht gevraagd werd. De eerste 2 kinderen( Rika en Ger) werden daar, in de nog steeds aanwezige ”arbeiders” woningen geboren. Enkele jaren later werd Arie knecht op de boerderij van Jacob Barendregt aan de Lage Kleidijk, er werd verhuisd naar het oude tolhuis op het Sluisje.
Daar werden nog een dochter(Jannie) en Bas geboren. Eind jaren ‘20 ging Arie werken bij de aanleg van de Waalhaven en moest er weer verhuisd worden. Nu naar de woning in het “hang” van de Veerstoep, deze woning is duidelijk te zien op de oude foto van het Veer, met daarop de jongens Veldhuizen.
Na enkele jaren verhuisde het gezin, met inmiddels 6 kinderen naar het huisje recht tegenover de Katholieke kerk.

In 1951 emigreerde een zuster van Martha naar Canada, in 1952 gevolgd door het gezin van de ouders van Martha. Zij vestigden zich in Sarnia,Ont, Canada. Aangemoedigd door de emigratie van de familie en gefrustreerd door o.a. de woningnood en de bureaucratie na de oorlog in Nederland overwogen zij om ook te emigreren. Echter het afscheid nemen van de familie van Bastiaan viel hun zwaar, temeer daar zijn vader in het ziekenhuis lag. Volgens de dokters kwam dat allemaal goed, dus vertrokken zij op 26 mei 1953 met het emigratieschip ‘De Grote Beer’ van Rotterdam naar Quebec. Van Quebec gingen ze per trein naar Montreal. Daar moeste zij overstappen op de trein naar Toronto en verder naar Sarnia, Ontario, waar hun familieleden woonden. Zij vonden onderdak bij de familie.

Het eerste bericht dat zij ontvingen in Canada was van het overlijden van vader Arie van de Zalm. Bastiaan vond werk als timmerman en al spoedig konden zij een eigen huis betrekken. Daarna volgde de auto en begon het Amerikaanse leven.

In 1958 ontmoette Bastiaan een oom die in Salt Lake City woonde, die hem goede vooruitzichten in Utah beloofde. Het was altijd zijn wens geweest om naar de USA te emigreren en ook het mildere klimaat stond hem wel aan, dus het papierwerk moest in orde gemaakt worden om naar de Verenigde Staten te gaan. In 1958 werd de boel verkocht in Sarnia en vertrokken zij met de auto en bijna al hun bezittingen naar Utah.

Bastiaan van der Zalm werkte in de bouw van grote projecten en werkte niet altijd dicht bij huis. Martha vergezelde hem vaak. Hun twee zoons waren op jonge leeftijd gaan studeren aan het Christelijk College in Grand Rapids, MI. In Utah volgde zij een cursus Citizenship en zij werden Amerikaanse Staatsburgers.

In 1989 na zijn pensionering verkochten zij hun huis in Salt Lake City.

In 1998 vestigden zij zich in Holland, MI.

Bastiaan van der Zalm overleed in Holland, MI op 15 februari 2012, Martha van der Zalm op 26 mei 2014 in Grand Rapids. MI.