Dorpsdijk 213

Functie: Woonhuis/bedrijfsruimte
Omschrijving: Vrijstaand op hoek Havendam/Dorpsdijk gelegen woonhuis en bedrijfsgedeelte. Aan achterzijde iets in dijk verzonken. Woonhuis bestaat uit souterrain, begane grond en dakverdieping. Voorgevel is een lijstgevel met ondiep entreeportiek. Bedrijfsgedeelte steekt naar voren iets uit t.o.v. woonhuis en heeft rechts een aanbouw onder flauw hellend lessenaarsdak. Nokrichting van het geheel is parallel aan Dorpsdijk.
Gevels: Grauwe baksteen in kruisverband. Gepleisterde plint. Rechter kop- en achtergevel zijn gepleisterd met imitatie blokwerkvoegen. Voorgevel rode verblendsteen segmentbogen boven vensters en rondboog boven entreeportiek. Gepleisterde boogvelden. Cr�me en blauw geglazuurde tegels tegen wanden van portiek. Bedrijf: tweelaags segmentbogen boven vensters, rollagen boven de deuren. Rollaag rond roosvenster. IJzeren latei boven deur.
Vensters/deuren: Woonhuis: Schuiframen, gedeeltelijk T-vorm. Op verdieping vensters met openslaande ramen en bovenlichten. Entreedeur met panelen en ijzeren siersmeedwerk voor ruitje. Achterdeur met 2-ruits bovenlicht. Aan achterzijde enkele en driedelige vensters met openslaande ramen. Aan achterzijde deur met beneden- en bovendeur. Voor enkele en dubbele deuren. Dakverdieping met drie deuren met ruitjes die door de gootlijst steken.
Bedrijf: Diverse typen ijzeren stalvensters met roedenverdeling meest met segmentbogige bovenkant maar ook 2 roosvensters.
Dak: Twee afzonderlijke mansardedaken (niet oorspronkelijk, rond 1924 zijn de zadeldaken vervangen door mansardekappen), waarbij die van de woning iets hoger is. Aangekapte dakkapel met twee T-schuiframen. Aan achterzijde diverse dakkapellen met openslaande ramen en horizontale roede. Beide daken gedeeltelijk met gesmoorde kruispannen.
Bijz.bijgeb./hek: Aan de achterkant aanbouw onder lessenaarsdak met rode tuile du Nord, voorzien van halfrond en rondbogige ijzeren venster met tracering en deur met boven- en benedendeel.
Groenaanleg: Op achtererf afgeknotte kastanjeboom.
Motivatie: Vrij gaaf. Karakteristiek voor periode.
Bouwjaar: ca. 1910.