F. v.d. Poest Clementlaan 12

Functie:  Herenhuis.
Omschrijving: Woonhuis op rechthoekige plattegrond (begane grond en dakverdieping). Voorgevel is een symmetrisch ingedeelde lijstgevel die wordt doorbroken door hogere middenpartij met frontonachtige afdekking. Fronton met geometrische verdeling. Middenpartij met drie geprofileerde pinnakels.

Entree in het midden met daarboven een balkon met siersmeedwerk. Pand is enkele meters van de weg gelegen en daarvan door een sloot gescheiden. Hoofdgestel: geveltop met geprofileerde afdekking, geometrisch topmotief en decoratief ijzeren bekroning. Plint wordt afgesloten door waterlijst, die tevens dienst doet als onderdorpel.

Gevels: Crème gepleisterde voorgevel met schijnvoegen (blokverband). Vensters met omlijsting, voorzien van spaarveld, afgedekt door uitstekend halfrond fronton rustend op consoles. Balkon rustend op consoles met vrouwenkoppen, houten pijlen met daartussen decoratief opengewerkte ijzeren spijlen. Deurpartij op verdieping met aan bovenzijde geprofileerde omlijsting met consoleachtige ondersteuning en vrouwenkopje in top.
Vensters/deuren: Oorspronkelijke schuiframen zijn gewijzigd. Deur met bovenlicht. Op verdieping balkondeur (vernieuwd en met grote glasruit) met zijlichten en halfrond bovenlicht. In linker zijgevel nog een deurpartij.
Dak: Afgeplat schilddak: roevendak met gesmoorde kruispannen opschilden. Loden hoekkepers en zinken vorsten.
Bijz.-bijgeb.-hek: Toegangshek staat op licht gebogen betonnen/bakstenen damwanden (met duiker). IJzeren gecanneleerde pijlers met pijnappelbekroning, twee gebogen zijstukken en traliehekwerk deuren.
Groenaanleg: Tuinaanleg met links een heg, grasstroken en bloemperken. Rechts een “mammoet sequoia”. Huis enigszins begroeid met klimplanten.
Motivatie: Vrij gaaf herenhuis. Karakteristiek voor periode.
Bouwjaar: ca. 1875.