F. v.d. Poest Clementlaan 18

Functie: Woonhuis.
Omschrijving: Vrijstaand rechthoekig woonhuis. Terrein door sloot omgeven. Pand bestaande uit begane grond, mezzanino en dakverdieping. Voorgevel is een symmetrische ingedeelde lijstgevel, vijf vensters breed met in her midden ondiep entreeportiek. Aan linkerkant een eenlaagse uitbouw met balkon erboven.
Gevels: Gepleisterde gevels, waarbij plint donkergrijs is geschilderd en rest van de gevel vremekleurig. Diep liggende horizontale voegen. Onderdorpels die op begane grond als waterlijsten over de gevel doorlopen. Onder de vensters op begane grond geometrisch opliggende velden en op verdieping rechthoekig opliggend veld. Op de begane grond hebben vensters aan bovenkant decoratieve omlijsting bestaand uit consoles met diamantkoppen.
Vensters/deuren: Op begane grond schuiframen en op de mezzanino openslaande ramen. Entreedeur: panelen, 15 ruits roedenverdeling en bovenlicht. Aan achterzijde op verdieping hebben vensters openslaande ramen en bovenlicht.
Dak: Afgeplat schilddak met bruine rubberoid shingles en dakvensters.
Bijz.-bijgeb.-hek: Toegangshek staat op licht gebogen gepleisterde wanden met daarop gecanneleerde pijlers met pijnappelbekroning. Voluutvormige stukken met punten en tralie toegangshekken met decoratieve punten. Op achtererf modern houten schuurtje met zadeldak.
Groenaanleg: Rondom oprijpad met in het midden ronde grasstrook met grote beuk. Verder in tuin veel grote bomen.
Motivatie: Vrij gaaf. Karakteristiek voor periode.
Bouwjaar: ca. 1880.