F. v.d. Poest Clementlaan 5

Functie: V.m. herenhuis, thans (1999) kantoor, nu (2013)woonhuis.
Omschrijving: Vrijstaand herenhuis met rechthoekige plattegrond met aan voor- en rechterzijde rechthoekig uitstekend deel en aan linker zijgevel een rechtoekige serre. Gebouw bestaat uit kelder, begane grond, verdieping en dakverdieping en heeft entree in voorgevel. De gevels zijn lijstgevels met bij de uitstekende delen puntgevels. Aan achterzijde terras en smalle rechthoekige uitbouw onder plat dak.
Gevels: Grauwe baksteen in kruisverband. Rollaag op plinthoogte. Segmentbogen boven duer en vensterpartijen. Iets terugliggende boogvullingen hebben siermetselwerk in decoratief patroon. Hardstenen onderdorpels en stoeptreden. Groen geschilderde houten brede gootlijst en windveren gedecoreerd. Enkele schoorstenen, 1 met kap en windroos. In top puntgels houten voorschotten.
Vensters/deuren: Vensters met enkele en dubbele schuiframen, deels T-vorm. Bovenlichten met 6 en 8-ruits roedenverdeling, voorzien van mat geel glas. Teakhouten entreedeur met gebogen profilering en ovaal ruitje. Keldervenster, gewone schuiframen en enkele vernieuwde vensters. Openslaande deuren bij serre. Openslaande deuren naar balkon met 14-ruits bovenlicht.
Dak: Samengesteld schilddak met bij de uitstekende bouwdelen een steekkap. Gedekt met gesmoorde tuile du Nord. Twee dakkapellen, waarvan een aangekapt met samengesteld venster en openslaand raam en de ander met raam met roedeverdeling. Dakschilden van serre met zink bedekt.
 Bijz.bijgeb./hek: Boven serre een balkon met houden decoratief gesneden balustrade. Als erfafscheiding rondom ijzeren traliehekwerk met decoratieve punten. Garage rechts achter huis met vernieuwde deur en ruitvormig venster, onder zadeldak. Terras met opengewerkte bakstenen balustrade.
Groenaanleg: Rondom tuinaanleg met enkele grote loofbomen, o.a. grote kastanjeboom.
Bijzonderheden: Boven de ingang hangt een ijzeren lantaarn
Motivatie: Vrij gaaf herenhuis. Karakteristiek voor periode. Markant op hoek gelegen.
Bouwjaar: Gebouwd in 1911 voor F. van der Poest Clement. Burgemeesterswoning t/m A.D. van Dijk. Later kantoor annex woning.